Weer wat nieuws uit het verre oosten - Reisverslag uit Vilnius, Litouwen van Luuk Baas - WaarBenJij.nu Weer wat nieuws uit het verre oosten - Reisverslag uit Vilnius, Litouwen van Luuk Baas - WaarBenJij.nu

Weer wat nieuws uit het verre oosten

Door: Luuk

Blijf op de hoogte en volg Luuk

13 November 2008 | Litouwen, Vilnius

Hoi allemaal!

Tijd voor een nieuwe update van mijn leven hier in Litouwen. Ik begin het Litouws langzaam aan wat beter te begrijpen en probeer het af en toe, toe te passen. Al wordt er altijd gelachen om mijn uitspraak en om het feit dat ik de Litouwse 'R' niet kan uitspreken.

Het duurde zo lang omdat ik liever pas mijn verhaal wilde plaatsen nadat de competitie was begonnen, maar door veel administratieve zaken en miscommunicatie duurde dit veel langer dan normaal. Nu zal Maandag mijn eerste wedstrijd zijn. Helaas is mijn knie nog steeds een drama, binnenkort naar een soort sportcenter voor een gezondheidscheck en dan maar meteen over die knie praten. Wel jammer dat, dat juist nu zo moet opspelen, maarja het is eenmaal niet anders. Toch merk ik wel dat mijn basketballvaardigheden er op vooruit gaan en dat mijn schot vooral constanter wordt door het feit dat er elke training zo ontiegelijk veel wordt geschoten.

Vorig Vorige week (1 November) op "all saint's day" (niet zeker wat dat is in het Nederlands) heb ik met mijn gastgezin een korte trip gemaakt door Litouwen om de grafstenen van de overleden ouders van mijn gastmoeder te eren. Dit is een belangrijke gebeurtenis in Litouwen en de gewoonte is om kaarsjes en bloemen de brengen om de graven te versieren. Aangezien het hier nu al verrekte snel donker wordt hadden we de mazzel dat we in het donker de begraafplaats bezochten. Hierdoor gaf het een prachtig effect doordat we op een gigantische begraafplaats stonden en overal om je heen, op elk graf, wel kaarsjes stonden. Helaas was mijn telefoon (wat ook meteen mijn camera is) door zijn batterijen heen waardoor ik helaas geen foto's heb kunnen maken van dat prachtige zicht. Daarna hebben we wat meer familieleden bezocht van de familie (die nog wel in leven waren :P) en daarna bleven we overnachten bij de neef van Arturas (mijn gastvader). Zij woonden nog erg primitief in een klein dorpje. Hier heerlijk varken gegeten die ze zelf hadden geslacht met groentes en aardappelen allemaal van eigen land, heerlijk. De volgende ochtend zouden ze nog een dik vet varken slachten omdat ze de traditie hebben opgebouwd elk jaar de helft van het varken mee te geven aan mijn gastgezin. Ik wilde dit op een of andere (misschien zieke :P) manier graag een keer meemaken. Alleen doordat het plattelands leven zo'n 3 uur eerder begint dan het stadsleven had ik me daar helaas voor verslapen. (oude gewoontes verdwijnen blijkbaar niet bij het oversteken van landsgrenzen :P). Toch was ik op tijd om te zien hoe ze van een gigantisch varken, waarvan de nek opengesneden was, ze lekkere karbonaadjes van sneden. Ik moest ook nog helpen met dat zware ding op twee planken op een verhoging te tillen, mijn mazzel dat ik hem bij de bebloede kop moest tillen, en dat de planken het juist net deze keer niet hielden waardoor het varken precies met zijn bebloede kop op mijn handen plet, lekker. Wat een mazzel heh! Vervolgens terug naar "huis" in Vilnius met heel veel lekkere dingen (waaronder een half varken) zoals aardappelen, verse appels, groentes en verse melk direct en vers van de koe. Wat is dat lekker zeg! Echt normale melk uit de super is niet te vergelijken met echte verse melk. Alleen beginnen er binnen no-time vellen op te staan. Hiervan maken ze ook nog dingen zoals "curd" (niet echt zeker wat de nederlandse term hiervoor is) en greitine (dit is een soort zure room wat Litouwers echt overal op doen, soep, vlees, pannenkoeken, aardappelen, enzovoort. Ze zouden echt poep nog eten met greitine haha). Wat helemaal smerig is, is dat ze uit de botten van het varken iets uitkoken en daarvan pudding maken. Dus ik denk: "hmmm lekker! pudding" en het smaakt naar vet varkensvlees! getver! Nouja misschien ook wel een leermomentje zoals Ma het zou zeggen. Volgende keer beter vragen wat het is voordat ik iets eet.

Het wordt hier al echt behoorlijk koud en krabben van auto's is nu al aan de orde. Tijd voor een dikke Eskimo winterjas om de winter te overleven. Ik zie op de weerskaarten dat het weer in Nederland ook geen kermis is. Maar hopelijk hebben jullie het wat warmer dat ik hier :)

Ik begin iedereen toch wel een beetje te missen in Nederland. Maar ik ben zeker niet van plan om mijn jaar voortijdig te onderbreken. Daar is het gewoon veel te leuk voor! Over een maandje wordt ik achttien en kan ik jullie misschien wat meer vertellen over het echte nachtleven in Litouwen. Nu alleen nog maar veel feestjes gehad die mensen thuis gaven omdat iedereen in mijn schooljaar dit jaar nog achttien moet worden, en je pas de clubs in mag (en mag drinken, wat ik natuurlijk niet doe :P) als je achttien of ouder bent.

Ik ga ermee stoppen, tot het volgende bericht! Dikke kus en knuffel aan iedereen in NL!

Luuk

• 13 November 2008 - 19:45

Dominic:

Luuk, leuk dat je het naar je zin hebt, ik woon zelf tegenwoordig in Duitsland, de taal is wat makkelijker dan bij jou;)
    Succes daar en ik hou je stukjes in de gaten!

• 13 November 2008 - 19:54

Jeanine:

Hoi Luuk,

Wat leuk om je verhaal zo te lezen. Het komt heel enthousiast op mij over en fijn dat je het zo naar je zin hebt en de gewoontes van het land mag meebeleven. Veel ervaring doe je zo op. Wel n pech voor je dat je knie zo opspeelt. Kan je wel met het niveau van daar meekomen?
    Hier is het wisselvallig weer. De laatste paar dagen was het zacht en dan is het weer buiig. Je weet het hier gewoon niet. Ook hier wordt het weer veel eerder donker. Ga je nog iets leuks doen op je 18de verjaardag? Vieren ze daar de verjaardagen vergelijkbaar met hier?
    Nou veel plezier met je eerste basketballwedstrijd en succes met alles.
    Liefs Jeanine en Suus

• 13 November 2008 - 21:49

Lucienne:

Hoi Luuk, leuk om weer wat van je te horen. Justin zit ondertussen in Zuid Afrika,dus we hebben het maar druk met al die blogs haha. Wel super leuk om zo op de hoogte te blijven, lijkt het net niet zo heel ver weg. Nou jij moet al krabben, en Justin was verbrand door de zon aan het strand, van A tot Z ingeent i.v.m. de townships en je dan niet insmeren in de tropen, ach ja ook een leermomentje.Ik hoop dat je knie snel weer beter is, wie weet is er wel een litouwse wonderdokter. Nou doe het goed verder en we houden die 2 in Wijk wel een beetje in de gaten hoor. Groetjes Toon en Lucienne

• 13 November 2008 - 22:45

Martijn Dircks:

Hey luuk, vind het leuk dat je het zo naar je zin hebt daar.

misschien wist je het al
    maar wist je dat spekkies die je in de winkel koopt eigenlijk gemalen varkens botte zijn:P

Ik denk dat je het jaar zeker doorkomt als ik al die berichten zo lees.

En voorzichtig zijn met je knie, weet er jammer genoeg alles van:P

Veel plezier daar in litouwen en tot je volgende bericht.
    Groetjes, Martijn

• 14 November 2008 - 07:32

Rinsche:

Hoi Luuk,

Echt heel erg leuk om iets over je avonturen te lezen. Gelukkig gaat het goed met je. Dat het zo koud gaat worden iets minder. Tot de volgende ronde.

Liefs Rinsche, Arno en Free

• 14 November 2008 - 08:26

Jan Baas:

Hoi Luuk leuk om weer wat nieuws van je te horen.Het bericht straalt van enthousiasme.Wat een te gekke ervaring zeg en zo te horen wordt je leuk opgenomen. Wat zul je uitkijken om lekker te gaan stappen als je 18 wordt. Geniet er lekker van want de tijd vliegt voorbij. Groetjes vanuit een herfstachtig Nederland. Jan

• 14 November 2008 - 17:10

Hans Nagtegaal:

hoi luc, leuk dat je het zo naar je zin hebt, het moet toch een hele evaring zijn in een land waarvan je de taal niet spreekten je dus ook bij
    na niemand kent,geniet er maar van heb je later iets moois om naar terug te kijken. Natuurlijk zet ik je verhaal op de site van bourgondie, kan iedereen een beetje met jou mee leven
    groeten hans en robin nagtegaal/webmaster bv bourgondie

• 15 November 2008 - 04:59

Jorg Vader VanAlekos:

Heel dapper wat je doet!!Bijzondere ervaring. Gewoon doorgaan en veel plezier
    Jorg, Alekos, Akis
    Utrecht

• 26 November 2008 - 09:26

Henk En Mirjam:

Hai Luuk,
    Wat een verhalen, je zit echt in een andere wereld, hartstikke leuk.
    Nieuwtje...wij hebben ook al een keertje moet krabben en zelfs sneeuwbuien gehad!
    Sukses met je knie, groetjes aan je fam. daar. Tot horens, veel liefs Henk en Mirjam

• 05 December 2008 - 19:57

Agnes:

Hallo Luuk,
    Leuk jouw ervaringen te lezen, al waren die al weer een beetje "ouwe koek". Maar ik ben net terug van vier weken Zuid Amerika. En om jou lekker jaloers te maken: ja, daar was het heerlijk warm en zonnig.
    Maarb het gaat je goed daar in het barre Litouwen. Heb ik je overigens verteld, dat ik hier een Litouwse student heb? Povilas heet hij en het is een aardige knul. ik geloog, dat hij hier ook basketbalt.
    Voorzichtig met je knie hè.
    Zo, nou gaan we maar eens aan Sinterklaas denken.
    Groeten, Agnes.

• 06 December 2008 - 09:18

Mike:

O oke dus als je weer in nederland bent kunnen we met zn allen een keer een varken fiksen ergens en zorg jij voor onze karbonades spare ribs bratuwrst zweinenkotelette ? Ik verwacht er al veel van.

veel plezier nog he auwwe, kussen

• 08 December 2008 - 22:19

Marion:

Hoi Luuk
    Hoe is ie??Tel je de dagen al af voor je de magische leeftijd van 18 hebt bereikt? Al enig idee hoe je de dag gaat beleven? Voordeel dat je ouders niet op je letten, heb je effe niks aan op zo`n dag toch?
    Train en speel je lekker mee, of speelt je knie nog op, hopelijk functioneert ie weer goed.
    Koning winter komt de komende dagen hier ook nog langs, maar het zal bij jou wel heel ERG koud zijn.
    Wat extra rondjes om het huis bij je houdt je wel warm of anders een lief meisje???????
    Ach, je komt er wel, daar heb je ons niet meer bij nodig, maar ( ik wil de eerste zijn) vanaf hier wensen we je een hele gezellige verjaardag ,veel groetjes van Dick en Marion

• 14 December 2008 - 12:16

Je Vader:

Hieper de piep hoera......

Vandaag 14 december 2008 volwassen geworden in Litouwen. Gefeliciteerd en een hele fijne dag met je gastgezin.

We zijn wel heel jaloers!!

• 14 December 2008 - 14:50

Toos Van Stralen:

dag Luuk

Van harte gefeliciteerd met je 18e verjaardag!!
    Een gezellige verjaardag gewenst en nu maar genieten van alle dingen, die je nu wel mag doen?:-).

P.S. . we vinden het heel leuk dat je ons op je mailinglist hebt gezet.