Alles begint - Reisverslag uit Vilnius, Litouwen van Luuk Baas - WaarBenJij.nu Alles begint - Reisverslag uit Vilnius, Litouwen van Luuk Baas - WaarBenJij.nu

Alles begint

Door: Luuk

Blijf op de hoogte en volg Luuk

05 September 2008 | Litouwen, Vilnius

Hoi allemaal,

Nu al bijna 3 weken in Litouwen, en ik moet zeggen het bevalt me nog steeds heel goed. School en basketball is ook weer begonnen dus uitslapen zit er helaas niet meer in =(.

De basketballschool is echt heel erg professioneel. Als je binnenkomt zit er een receptionist die je naar de juiste kleedkamer wijst. En als je de zaal binnenkomt is het nogmaals verazingwekkend hoe serieus ze met basketball omgaan in dit land. Mijn team is van erg hoog niveau, ik probeer er nog steeds achter te komen of ik nou in het 1e team zit of niet, maar helaas is het Engels van de meerderheid echt een drama. Om mee te komen met het niveau moet ik echt alles geven, wat misschien ook wel logisch is omdat mijn conditie merkbaar achteruit is gegaan tijdens mijn vakantie. Verder blijf ik me verbazen over hoe goed een hier 3-punters schieten. Maar dat hebben jullie misschien wel gezien tijdens de olympische basketballwedstrijden van het litouwse basketballteam.

Over de school. De mensen zijn echt aardig en de sfeer echt super. Helaas is er ook een mindere kant, de lessen. Ik volg gewoon de normale lessen zoals bijvoorbeeld geschiedenis. Aan het eind van zo'n les heb ik misschien 2 woorden verstaan.. Dus dat betekent de hele les je zitten vervelen (behalve tijdens Engels =P). Ik heb zelfs al Litouwse literatuurlessen terwijl ik nog niet eens een kinderboekje kan lezen. Gelukkig proberen vrienden me hier goed te helpen de dag door te komen door zoveel mogelijk te vertalen omdat de leraren en leraressen gewoon echt geen enkel woord Engels spreken.

Kortom, alles is hier nog echt toppie alleen de taal nekt me met echt contstant. Dus zodra ik wat beter Litouws begin te spreken zullen veel prolemen dus ook verdwijnen. Maar dat zal nog wel een tijdje duren.

Ik hoop dat het weer in Nederland net zo goed is als hier, omdat ik hier nog steeds 24-26 graden heb. Met af en toe wat regenbuitjes.

Tot het volgende bericht!

Groetjes aan iedereen!

• 05 September 2008 - 14:47

Florian:

het weer is hier kut,

mooi dat alles goed gaat daar,

lateeer

• 05 September 2008 - 15:24

Ruta:

wat fijn dat je hier leuk vindt! ;D
    trouwens ik heb nog die boekje van litouws leren als je het leuk zou vinden;)

• 05 September 2008 - 15:40

Tom:

heey man!

Het weer is inderdaad echt niet mooi hier. Maar mooi dat je je zo kunt redden daar! lijkt me best moeilijk..veel succes met de taal haha

later!

• 05 September 2008 - 18:36

Ina:

Leuk om zo op de hoogte te blijven. Lijkt me erg lastig om niets te verstaan. Misschien is Dora nog wel de enige die jou altijd begrijpt?
    Onvoorstelbaar dat ook docenten geen engels kunnen.

U-ball is ook weer gestart. Als ik het zo lees krijg jij het daar echter heel wat zwaarder op de training dan in het LRC.

• 05 September 2008 - 18:44

Coach Etienne ... :

Luuk, 2 WORDS:

1. RESPECT!!!
    2. DOORGAAN!!! (Taal is slechts de extra uitdaging!!!)

Ltrz,
    |CE

• 06 September 2008 - 07:08

Jan Baas:

Beste Luuk leuk om jouw berichten te lezen en te horen dat je het erg naar het zin hebt. De taal zal wel lukken joh dat zie ik wel aan Ngoc die begint ook hoe langer hoe meer te begrijpen. Vooral weinig Engels praten des te eerder je de taal gaat beheersen. Zal jou vast wel lukken! Trouwens misschien leuk om te vertellen je krijgt er weer een neefje bij. Groetjes aan iedereen en blijf positief denken dan zal alles goed gaan. Knuffel Jan en Ngoc

• 06 September 2008 - 14:08

Modderman:

Eey luukie, leuk bericht, maar de schoollessen heb je toch niet nodig. En de litouwse geschiedenis is toch maar 18 jaar oud:p maar hoe zit het met het nachtleven of praat je daar liever via msn over;-) xx floris

• 06 September 2008 - 19:01

Jacqueline Tijssen:

Hoi Luuk,
    Ik herinner me nog dat Elke klaagde in Amerika dat ze het laatste uur van de dag Engels kreeg. "dat heb ik de hele dag al gehad" verzuchtte ze. Bij jou is het nog vele graden erger. Lijkt me verschrikkelijk als je niets kunt verstaan.
    Een beetje zoals ik wel eens op een verjaardag zit en niets kan horen omdat er te veel geluid is. Probeer elke dag om 10 woorden te leren.

Lekker dat de sport zo fantastisch is. Goed niveau.Fijn dat je alles uit de kast moet halen. daar kom je voor.

Ik heb respect voor je
    groetjes en geniet ervan.

• 07 September 2008 - 08:54

Mercedes Nieto:

Als je Spaans kon leren, dan kan je Litouws ook leren.... Ben je de enige buitenlander daar?Wat gebeurd met de basketbal opleiding die jij daar krijgt?
    Het weer hier is herfstachtig, erg leuk!!!
    Adiós y hasta pronto.

• 07 September 2008 - 11:30

Dick En Marion:

hoi Luuk, ach joh dat taaltje komt heus nog wel goed,gelukkig kan je je storten op je sport, effe belangrijker nu toch??
    En hoe is het uitgaansleven, ook niet onbelangrijk toch?
    groetjes dick en marion

• 07 September 2008 - 14:00

Lucien:

Hey Luuk - leuk dat avontuur ... heel veel succes.
    Begreep van je ouders dat je met engels niet zo goed terecht kunt... dan maar LITAUWS spreken, succes!!

• 07 September 2008 - 14:20

Jeanine En Suus:

hoi Luuk,
    Leuk om weer wat van je te horen.
    Het is hier nu zondagmiddag met van dat vreselijk saaie binnen zit weer, dus even achter de laptop.
    Wel knap van je dat je zo positief blijft terwijl je de taal nog niet helemaal begrijpt.Je voelt je nu net als de buitenlanders die in ons land komen wonen en de taal niet machtig zijn. Wel fijn dat je vrienden jou op je gemak stellen.
    Veel plezier nog en geniet van alles waar je mee te maken krijgt.
    Liefs, Jeanine en Susanne

• 07 September 2008 - 14:49

Coach Mark:

Luuk keep up the good work! Doorgaan is zeker het motto...

Hoger 3pnt. percentage dan hun lijkt me een goed streven ;-) Kees Akerboom gaat ooit stoppen...

• 09 September 2008 - 13:48

Monique:

Hoe meer ze Litouws tegen je praten, des te sneller je het leert, gelukkig...Succes!

• 10 September 2008 - 10:56

Lenneke:

He Luuk, ik ben bijna bang dat je daar blijft wonen. Straks zit jij namelijk ook op zo'n hoog niveau, is je conditie weer top, heb je veel helpende vrienden en spreek je de taal wat meer... Ik zie zo veel vriendinnetjes emigreren, jij kan er zo bij horen. Of is familie je toch alles en ben je weer in Nederland als die kleine van Jan geboren wordt? Daar moet je toch eigenlijk wel bij zijn ;).
    Zonder grapjes nu: leuk te horen dat je het naar je zin hebt en ik kijk uit naar je volgende bericht!

• 14 September 2008 - 15:14

Mikee:

Hee uitvreter,

Ga gewoon lekker een woordenboekje in je hoofd pompen of kijk ziekelijk veel films met engelse subs :D. Beter beter dat daar alles goed gaat, misschien moet je elke dag een rondje naar wijk lopen voor je conditie hé.

spreek je lataz

• 23 September 2008 - 12:02

Jerry;):

He man!

Hoe is t daar? Wanneer komt er weer een verslagje;)?
    Hier is t weer ok, koud maar geen regen of shit.
    Is t bbalseizoen alweer begonnen?

x

• 25 September 2008 - 17:09

Henk En Mirjam:

Ha die Luuk,
    Kom je al in het ritme van het dagelijkse leven? Merk je dat de de Litouwse medemens iets beter gaat verstaan of blijft het nog gebrabbel?
    Hopelijk geniet je van het basketbal.
    Veel plezier, we zien uit naar het volgende bericht.
    Liefs Henk en Mirjam.

• 01 Oktober 2008 - 06:12

Jan Baas:

Erg stil aan het oostfront Luuk. Ik hoop dat alles god gaat en je draai inmiddels een beetje hebt gevonden.

• 06 Oktober 2008 - 15:40

Agnes:

Hallo Lukk,
    Zo, nu kan ik jouw belevenissen ook lezen, want ik heb van je ouders jouw weblogadres gekregen. Zo te lezen gaat het goed met je. En waarschijnlijk heb je het nu te druk om berichtjes te plaatsen. Prima dat je het druk hebt.
    Wat betreft die twee woorden verstaan in de geschiedenisles: dat wordt elke dag een beetje beter moet je maar denken. Goed dat je veel Litouws om je heen hoort, daar leer je het 't snelst door. Het is een lastige taal, dus dat zel wel een poosje duren. Maar wanneer ik nu de buitenlandse studenten al Nedrlands hoor praten, in meer of mindere mate, dan gaat dat bij jou ook lukken.
    Geniet van jouw uitwisselingsjaar.
    Groeten, Agnes.